Utan radioapparat och grannar så försmäktar vi på denna ö

Ibland så bara händer det.

Vi har förstås i familjen flera gånger pratat om att vi borde testa IRL hur vi klarar allt runt en mindre kris och inte enbart testa en sak i taget. Vi skulle ju åka hela gänget till vårt hus i Roslagen och stänga av elen. Men inte har vi tagit oss tid till fullskalig IRL-test. Alfridas framfart gjorde dock att vi blev så illa tvungna att klara oss ändå.

Träd som dragits upp från rötterna av stormen Alfrida

När stormen Alfrida var i antågande så kollade vi apparna ”SMHI Väder” och ”Krisinformation” innan vi satt kurs mot Roslagen. Vi uppfattade det som om en varning av den lägre graden utfärdats för området. Antingen tolkade vi informationen helt fel eller så var den lite missvisande – oavsett så borde vi, av alla, ha tänkt efter före. Vi som har tillgång till allt man kan önska sig om elen går. Men inte tog vi med oss nödvändiga prylar – för vi tänkte ju som vi alla – det kommer inte att hända oss – så vi tar det en annan dag.

När vi vaknade på morgonen den andra januari så hade mobilen erhållit ett flertal sms från Vattenfall om att elen som gick strax efter midnatt enligt det senaste meddelandet skulle vara tillbaka inom kort samma morgon. Tur nog så var det första vi gjorde att tappa upp en massa vatten, även om det senare skulle visa sig att det ändå gärna hade fått vara mycket mycket mycket mera vatten. 

Samma eftermiddag så kom plötsligt ytterligare ett sms fram från Vattenfall med besked om att elen skulle vara tillbaka nästa kväll. Detta visade sig att ringa överensstämmelse med verkligheten. En, nästan overklig, promenad på ön där säkert hundratals träd antingen vält eller knäckts fick oss att inse att det skulle ta många dagar innan vi hade elen tillbaka. Verkar otroligt nog som om ingen människa har kommit till skada.

Ingen el=ingen värme, inget ljus, ingen spis, inget vatten i kranen, ingen telefoni, inget internet (masterna ska år 2020 klara av att fungera en (1) timme vid strömavbrott i städer och fyra (4) timmar utanför storstäder, obs timmar inte dagar!) och toaletten går inte att spola med en knapptryckning. 

Efter att tappat upp vatten var vårt nästa fokus att försöka få relevant information om läget. 

Inte sjutton hade vi en av alla våra batteridrivna radioapparater med oss här ute. Hjälpte föga att vi förladdat, testat och hade full koll på vilka frekvenser som samhällsinformationen sänds på när vi inte tagit med någon av radio. Vi fick vackert krypa till korset och hålla oss uppdaterade via mer välutrustad bofasta grannar – tillsammans skrattade vi gott och kanske lite desillusionerat åt radions uppmaning till alla oss drabbade att gå på webben för mer information.

Hur tänkte nyhetsförmedlarna här? Internetmasterna hade slutat fungera för många timmar sedan. Mun-till-mun-metoden var den enda typ av kommunikation som fungerade utöver batteriradion.

Tur att vi har goa grannar och gissa om vi redan har tagit ut flera batteriradios till landet.

Hur gick det att klara andra utmaningar Alfrida ställde till med – till det återkommer jag.

Ha det gott
Helena


PS. Läste även att Mathias Dahlgren drabbades av Alfridas efterverkningar – kolla in hans upplevelser här https://silversociety.se/mathias-dahlgren-valkomnar-2019-stromavbrott/  DS.