Vatten, bara vanligt vatten

Jag älskar verkligen vatten.

Min absoluta favoritdryck såväl varm som kall, med eller utan smakbärare som thé, svartvinbärssaft, Flickorna på Skärets jordgubbssaft eller egengjord flädersaft (tyvärr strök hela 2018:s årsproduktion med när frysarna la av efter Alfrida). Badar mer än gärna – nästan året om (vill ju inte vara den som badar sist i familjen när isen gått), fruset att åka skridskor på, vatten i stjärnformat att åka vida svängar i eller att staka sig fram på och en skön varm dusch efter ett träningspass är ju alldeles underbar.


Vi var som sagt snabba med att att tappa upp vatten men det skulle visa sig att det gärna kunde fått vara mycket mycket mycket mer . . .

Kärleken ligger nog i blodet; en av min farfars dagliga njutningsögonblick var när det fräscha kranvattnet nådde översta våningen så att han kunde få kallt gott glas dricksvatten att starta dagen med, pappa i sin tur jobbade med rent vatten i Roslagen och är ju inte mamma den som bangar för ett skönt bad. Åttioårig tjej som redan tagit sitt första dopp för säsongen.

Mamma, som också gillar vatten, med barnbarn som är lite mer tveksam till njutningen.

Det var därför lite extra spännande och utmanande att varken ha varmt eller kallt vatten i kranarna till följd av Alfridas härjningar.
Vi var som sagt snabba med att att tappa upp vatten men det skulle visa sig att det gärna kunde fått vara mycket mycket mycket mer vatten bara för att räcka till köksbestyren.


Multipurpose blev en annan gyllene regel


Jag har tidigare inte reflekterat över hur många gånger jag, utan att ens tänka på det, sätter igång vattenkranen i köket. Kallt vatten för att dricka, fylla vattenkokaren, bästa rengöraren av grötkastrullen, skölja av tomaterna osv. Varmt vatten för att diska fina brödkniven, skölja av händerna efter att ha öppnat paketet med ost, skölja av avokadon innan den klistrar på tallrikarna, skölja av svartvinbärssylten som kladdade på utsidan av burken och vidare på min högra tumme, skölja av apelsinen, få bort äggulan från äggkoppen osv. Och naturligtvis till en massa vatten som en del av matlagningen.

Hur gjorde vi för att hantera ett kök utan vatten i kranen: Först av allt så snålade vi, vilket skedde automatiskt när varje droppe måste hällas upp från en dunk. Multipurpose blev en annan gyllene regel – både när det gällde vatten och redskap, inget gick till spillo utan vi utforskat om det kunde användas till något ytterligare. Alla fick sitt eget set av bestick och mugg samt diskade dessa minimalt, ständigt gjordes en avvägning mellan vattenåtgång och hygien och vi använde handspriten. Inte så miljövänligt med vi hade en del engångstallrikar, -bestick som kom till användning. och diskade bara sådant som inte kunde vänta. Hårdprioritering skedde av vad som kunde diskas vid senare tillfälle. Tur nog så var det kallt så vi staplade en hel del disk i vår stora trälåda utomhus, som normalt används för källsortering. När vattnet väl kom tillbaka tio dagar senare fick diskmaskinen gå för högtryck.


det ska mycket till för att snö ska bli räddare i nöden.

Vi hade som sagt tur i oturen att vara i skärgården när vi blev rinnande-rent-vatten-lösa och kompletterade även färskvattnet med vatten från havet som vi värmde vilket fungerade. En annan av våra förhoppningar stod till den vita fina snön på backen. Men det ska mycket till för att snö ska bli räddare i nöden. Av en stor snöklump så blev det mycket lite vatten kvar. Inte undra på att stora snögubbar slutar som en liten ynka pöl. Väl hemma med fungerande el och internet så försökte jag kolla upp hur mycket vatten som snö innehåller men det varierar tydligen kraftigt mellan olika typer av snö. Den uppländska snön i januari 2019 var definitivt inte värd att spendera brännaren och bränsle på för att få vatten när havet var nära.

Känslan av rena händer blev något som vi alla kom att inse hur viktig liten detalj den är för vårt enkla välbefinnande även om ingen av oss i familjen är några städfanatiker eller Maria Kondo-frälsta (i alla fall inte än). Möjligen tycker några av de övriga familjemedlemmarna att jag tycker lite för mycket om när det är välstädat och jag får uppmaningar att lyssna på coola ibland kontroversiella professor Wold ”Sluta Städa!”

Jag hade tänkt att detta blogginlägg skulle handla om alla konsekvenser av att vara utan vatten men det blev en hel uppsats så det får helt enkelt bli mer om vatten framöver.

Nästa gång blir det nog lite om våra toalettäventyr – dock utan några osköna detaljer.

Till dess
Ha det gott
HelenaHar du frågor eller tips och tricks som du haft nytta av så maila gärna på info@kanklara.se