Tips & Tricks

Sveriges mest värdefulla app?

Måste erkänna att jag aldrig hade hört talas appen innan jag blev intresserad av krisberedskap. Så mycket smart fakta samlad på ett och samma ställe. Super! Givetvis är VMA* först på viktiginfolistan men det finns så mycket mer med vardagsnytta  t ex under ”Aktuellt” där uppdateras ständigt viktiga nyheter (idag t ex om nya coronaviruset), större trafikstörningar och vädervarningar. 

Inte svårt att gissa – mitt bästa tips är bums ladda ner appen i alla dina ”devices.” 

*Gissar att du redan känner till detta men utifall att (Viktigt Meddelande till Allmänheten)

Ångradion – din vän i nöden

Nja det finns nog ingen ångradio men min kära pappa kallade vår gamla batteridrivna radio för just det. Vikten av att ha en radio som fungerar utan sladd i eluttaget kan inte nog understrykas, vid så väl en mindre som större kris. Samhällsinformation vid en kris kommer till stor del att behöva ske via Sveriges Radio P4. Var förberedd och skaffa dig en vev-radio eller liknande bums så att du kan hålla dig uppdaterad om det något händer. Radion på bilden kan laddas med vev, med solceller och förstås med ström. Innehåller även ficklampa och USB-uttag.  En riktigt prepper-radio för oss som inte är preppers men som vill vara väl förberedda. Den fungerar även utmärkt när det inte är kris.

Läs mer om Sangeans Survivor M8

Om i nöd – tonfisk för mat och ljus

Att ha några burkar tonfisk i olja hemma, som krisberedskap, är toppen. Om det plötsligt blir strömlöst så har du ändå något som smakar gott, är hållbart och kan ätas utan att värmas. Fick nyss lära mig att den även kan användas som ljus i nödfall. Så var en mini-prepper och köp några burkar tonfisk i olja. De får säkert plats överst i din KanKlara-Kris-Kasse

Här är tips på hur du kan använda tonfiskburken som nöd-ljus och fyra till på köpet. Som försiktig svensk vill jag också påpeka att det är viktigt att sörja för god ventilation.

Illustrativt – och spetsa ditt engelska öra

Cash is king – i en kontantfri värld

Du har säkert redan märkt hur knöligt det är att betala i kontantfri butik om kortläsaren strular och än värre blir det om elen slås ut. Då är det tillbaka till Basics dvs kontanter som gäller. I broschyren ”om KRISEN eller KRIGET kommer” som MSB distribuerat till samtliga svenska hushåll så finns på mitten-uppslaget tips för god hemberedskap. Där nämnas bland annat ”kontanter i mindre valörer.”

Läs MSB:s broschyr


Du KanKlara!